вторник, 9 марта 2010 г.

Професія журналіст

Наш обов’язок – об’єктивно передати усе побачене та не схибити.

Привабливість журналістики: мож­ливість самореалізуватися; мати творчу характером роботу; доно­сити до людей правду, примножувати в світі добро, боротися за спра­ведливість; впливати на формування суспільної свідомості, громадської думки; спілкуватися з видатними людьми, прожити цікаве життя; першим опинятися в гущині подій, осягати глибинний зміст явищ, причини і наслідки, витлумачувати їх для загалу; стати знаменитим,мати гарні заробітки, посідати престижне місце в структурі суспільства.


Труднощі спеціальності: стресовість, потреба талантунеобхідність безкінечного самовдосконалення, моральна відповідальність за кожен журналістський твір, мистецтво постійного спілкування


Здійснюючи свою професійну діяльність, журналіст виступає під час інтерв'ю в ролі психолога, він мусить бути гарним комунікатором і вміти "розговорити" співбесідника.

Збираючи інформацію, він повинен виявити неабиякі акторські здібності, зуміти, де це потрібно, залишитися непоміченим, спрацювати у ролі стороннього спостерігача, а в іншому місці зіграти важливу персону, домогтися довіри, схилити співрозмовника на свій бік і обов'язково спо­добатися йому, адже тільки за умов цілковитої довіри можливе розкрит­тя інформаційної скрині Пандори, якою, безумовно, є кожна людина.


журналіст здійснює функції педагога, щонайменше в двох аспектах: по-перше, відкриваючи людям шлях до нових знань, і по-друге, навчаючи їх жити. Він вислуховує й дає корисні поради.

У нашо­му суспільстві журналіст — це не просто професія, а певне звання, її представники наділені великим суспільним авторитетом, до них звер­тається пересічний громадянин у скрутні моменти свого життя, шукаючи поради й підтримки. Тому в професійній діяльності журналістові ча­сто доводиться здійснювати й лікарські функції.

Макетуючи номер газети чи журналу, готуючи до виходу в ефір радіо чи телепередачу, журналіст виступає в ролі режисера (згадаймо первісне значення цього слова, що прийшло до нас з латини; де "rego" означає "керую"), адже йому доводиться упорядковувати роботу чис­ленного колективу, у якому кожен спеціаліст має своє окреме завдання і здійснює притаманну лише йому функцію.


журна­ліст виступає в ролі письменника. Але від представника цієї вільної про­фесії він різниться тим, що пише завжди, практично щодня, і за будь-яких умов і обставин. Для щоденної газети практично кожен її корес­пондент повинен подати 200-250 рядків тексту в номер. Такий щільний режим і створює головні особливості праці журналіста, у якій на саме написання твору відводиться не так уже й багато часу, а натомість йо­го левину частку займ- є пошук теми, віднайдення джерел інформації для її висвітлення, ознайомлення з документами й джерелами


Але слід мати також на увазі, що при збиранні ма­теріалу йому доводиться здійснювати й самостійні журналістські розслідування. А це передбачає виконання рольових функцій інших професій

журналістика, як ніяка інша сфера, надає індивідові можливість стати особистістю, реалізувати себе цілком, виявити усі природні таланта, якими б розмаїтими вони не були.


Журналістика приваблює людину можливістю мати творчу за характером роботу. Творчість виступає як го­ловна умова опанування людиною свободи, разом з тим свобода є го­ловною умовою здійснення особою творчої діяльності.

Творчість невіддільна від свободи

Творчість починається зі збирання інфор­мації, з віднаходження цікавої теми для повідомлення чи журналістсь­кого розслідування. До кожного кроку свого журналіст мусить підходи­ти як до творчого акту, намагаючись реалізувати в ньому всю свою об­дарованість, усі можливості, вкладаючи в кожний вчинок увесь свій творчий потенціал.

Головним плюсом, цієї професії є постійне спілкування із зазвичай цікавими людьми, а також не схожий один на інший робочий день. Найцікавіше те, що ти, йдучи на роботу, переважно не знаєш, яким видасться твій робочий день, а це інтригує. Незаперечним плюсом журналіста відділу новин є своєрідний екстрім, який випливає із необхідності оперативно (у той самий день) подати ту чи іншу новину. А екстрім – це відчуття приємне і навіть наркотичне.

мінус у професії , напевно, лише один – залежність від музи, яка іноді (зазвичай у найнепотрібніший момент) може покинути його. Думаю, кожен журналіст з цим стикався у своїй практиці.

Основними мінусами роботи журналіста є те, що, по-перше, іноді доводиться працювати у вихідні, свята чи пізно ввечері, по-друге, часто робота журналіста дуже виснажлива і забирає купу сил і нервів.

плюси – це те, що журналісти мають можливість спілкуватися з різними цікавими людьми, зірками, знаменитостями, а також те, що можна “на халяву” бувати на різних заходах і концертах

Оплата праці залежить від місця роботи, в осносвному 300

Навчання

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Міжнародний інститут лінгвістики і права
Київський військово-гуманітарний інститут

Джерела:

http://www.numberone.te.ua

http://www.education.gov.ua

2 комментария:

  1. Анечка!
    Чудесная статья! Особенно мне понравилось, что в ней говориться о том, какими качествами представителей других профессий должен обладать журналист.

    Очень важно, что статья достаточно полно и эффектно рассказывает о деятельности журналиста.
    Прочитав можно сразу представить в каких направлениях необходимо развивать себя для того чтобы стать журналистом.
    Кроме того, имея такое прекрасное описание деятельности можно ответить на основной вопрос нашего проекта: Как может компьютер помочь нам в будущей профессиональной деятельности?

    Сейчас ты выступаешь в роли веб-журналиста. Блог - твоя электронная газета. Аудитория - 9-е и 11-е классы.

    Для веб-журналиста очень важно, в данном случае, уметь оформить материал.

    Понятно, что сходу это сделать не удалось, но теперь, когда текст есть, можно заняться оформлением.

    Постарайся оформить так, чтобы читать текст было удобно:(раздели его на порции, используя, списки, абзацы, выделение разделов, цветовое выделение важных фрагментов и отдельных фраз и слов и др.)
    Добавь рисунки, которые бы помогли лучше воспринять твой текст.

    Да! Ты СЛУЧАЙНО ЗАБЫЛА:
    1) в конце текста указать ссылку на адрес страницы в Интернете, на которой ты взяла материал своей статьи;
    2) добавить ярлык (метку) с названием твоей профессии.

    Удачи, уверен, что твоя статья будет одной из лучших!;-)

    ОтветитьУдалить
  2. Професия журналиста очень забавная,потому что только в процесе изучения ты понимаешь на сколько круто,общаться с людьми,узнавать о их жизни и т.д.

    ОтветитьУдалить