суббота, 27 февраля 2010 г.

Профессія біофізика


Загальна характеристика:

Біофізика - наука, що вивчає фізичні і фізико-хімічні процеси у живих організмах на усіх рівнях організації живої матерії, а також тонку структуру різноманітних біологічних систем.

Специфіка профессії:



  • Розвиток біофізики пов'язаний з взаїмопроникненням методів теоретичних підходів біології, фізики, хімії і математики. Біофізика включає у себе наступні основні розділи: - Молекулярну біофізику (дослідження біологічних явищ з точки зору взаємодії та взаєморозташування атомів, іонів, радикалів і молекул) - Биофізику клітини (де центральними проблемами являються проникність біологічних мембран для різних речовин і біоелектричні явища у клітині) - Біофізику процесів керування і регуляції (кібернетичні аспекти біомеханіки, вивчення зворотнього зв'язку у біологічних системах).

  • Біофізика займається також вивченням впливу на організм таких фізичних факторів, як вібрація, прискорення, невагомість, досліджує біологічну дію іонізованих випромінюваннь, здійснює фізичний аналіз діяльності органів почуття та аналіз роботи органів руху, дихання, кровообігу як фізичних систем, вирішує питання міцності та еластичності тканей.

  • Сучасна біофізика найтісніше пов'язана - як методами, так і проблематикою - з біохімією, генетикою, цитологією і, в цілому, з молекулярною біологією.

  • Біофізична інформація представляє безпосередній інтерес для фізиологів (у тому числі, труду і спорту), для рішення ряду питаннь, пов'язаних з освоєнням космосу людиною, для вивчення причин срцевих і судинних захворюваннь, створення апаратів штучного дихання кровообігу, для протезування.
    Біофізичні дослідження носять переважно єкспериментальний характер.

Підготовка:



  • Готують спеціалістів біофізиків на кафедрі біофізики біологічного факультета університету, а також біологічні факультети вищих та средніх учбових закладів.

  • Крім широкої природно-наукової ерудиції і достатньої математичної підготовки, необхідної для побудування теоретичних моделей досліджуваних процесів і явищ, біофізик повинен володіти рядом навичок лабораторної роботи. Він повинен добре знати апаратуру, що використовується в експериментах, розбиратися в електроніці, вміти готувати експеримент і уточнювати методику по ходу проведення експерименту.

Засоби діяльності: -Функціональний труд з використанням механічних та електронних засобів праці.


Вибагливість до професіонально важливих якостей: -Уважність, акуратність, посидючість, аналітичне мислення.


За матеріалами http://www.verish.net/

Комментариев нет:

Отправить комментарий